Het Buro De Bovenkamer / Krill Architecture + Christian Mülle…

first_imgArchitects: Christian Müller Architects, Krill Architecture Area Area of this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/458491/het-buro-de-bovenkamer-krill-architecture-christian-muller-architects Clipboard Apartments “COPY” Save this picture!© Jeroen Musch+ 19 Share Contractor: photographs:  Jeroen MuschPhotographs:   Jeroen Musch Installation Engineer:Boonstoppel Engineering bv.Building Costs:€ 1.280.000Project Architects:Harmen van de Wal, Christian MüllerContributors:Arnold de Bruin, Barbara Costatino, Raimonda Cibayte, PaulPeter Kuper, Magdalena Merchan, Jiri Serek, Elena VicenteProgrammatic Concept:Het Observatorium, Greetje Hoitink en/and Krill architecture, met/with Hans Venhuizen, Michaela Stegerwald Architectuur, John van de Wetering AdviesCity:RotterdamCountry:The NetherlandsMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Jeroen MuschRecommended ProductsCeramicsApariciPorcelain Tiles – TangoCeramicsApavisaTiles – JewelsCeramicsGrespaniaWall Tiles – Wabi SabiCeramicsTerrealTerracotta Baguettes in Vork Center Save this picture!© Jeroen MuschHet Buro/De Bovenkamer is a project specially developed and designed for young people. In the Bovenkamer 24 studio’s are realised, twelve of which for former drop-outs, getting a few hours of professional guidance a week, while the other studio’s are for young professionals, acting as role models. With 475m2 office space the Buro offers the possibility for easy start-up of small enterprises. The glazed corner will serve as a coffee corner, a meeting place for the youth, entrepreneurs from the Buro and people from the neighbourhood.  Save this picture!Section DFive apartments and a shop on the corner of Duysstraat and Rochussenstraat in Rotterdam West have been combined, transformed and sustainably enriched to serve this goal. Because the buildings is a municipal monument, the architects used both restoration techniques and modern detailing. Socially sustainable ArchDaily Het Buro De Bovenkamer / Krill Architecture + Christian Müller Architects Het Buro De Bovenkamer / Krill Architecture + Christian Müller ArchitectsSave this projectSaveHet Buro De Bovenkamer / Krill Architecture + Christian Müller Architects Landscape Architect: Year:  Save this picture!© Jeroen MuschHet Buro/De Bovenkamer is a project originating in the manifestation Make Place in the Netherlands Architecture Institute. It coincided with the Rotterdam Year of the Young Adults, therefore a concept has been developed by artist Ruud Reutelingsperger (Observatorium) together with young adults. The young adults expressed the need for a space enabling young emerging enterprises. This concept has been adopted by housing corporation Woonbron. Woonbron bought five run down apartments and a shop in the corner of a row of terraced housing. During this second stage, Krill architecture was asked to participate in a development group to create a programmatic concept and a spatial sketch. This resulted in a concept for office space and 24 studio’s. Twelve studio’s are meant for young adults, who, having a history of dropping out, are provided guidance for one or two hours per week on their way back to independency, while the other studio’s are reserved for young professionals, acting as role models. The office space was Architectural archaeologySave this picture!Third Floor PlanDuring the preliminary design phase, Krill Architecture asked Christian Müller to participate in the design process. The building was in a deplorable state after being neglected for years, nonetheless it was granted a monumental status during the design process. Krill/Christian Müller Architects decided to deal with this by revealing all time layers in this building, thus not only the architectural-cultural layer was treated as a monument, but also the used material, and traces human intervention, from the earliest notes of the original builders, drawn with pencil on previously covered beams, the traces of black coal on the walls where the chimneys were removed, to the new Cor Ten steel roof additions with structural glazing.  Save this picture!© Jeroen MuschSpatially the building has been drastically changed. The labyrinthine structure, result of numerous previous conversions, was traded in for a clear subdivision, with a central hall on each floor. Developed to enable informal contacts between the inhabitants, all halls have their individual bonus: the first floor is a ‘square’ , the second floor has a small ‘peninsula’  with a view to the street, the third is connected to the second through a void, while the fourth has access to the roof garden. Save this picture!© Jeroen MuschTo enable the spatial clarity, a structurally difficult task was performed; half the carrying wall was removed on site and replaced by a steel truss. This created a single wide space on the ground floor level, with place for 16 emerging offices and a coffee corner for the neighbourhood. A glass zone on the floor offers, through the exposed, old beams and the installation tubes, a view to the ‘underworld’ downstairs, with conference rooms, toilets and flexibility space. Not only social sustainabillity has been served by this project, great care was also taken to ensure energy efficiency and the use of C02 neutral materials. Using an integrated balanced ventilation system, solar collectors and insulation, the energy consumption level went from a high energy consuming  level G down to the green level A.Project gallerySee allShow lessKenneth Frampton wins Lifetime Achievement Award at Lisbon TriennaleArchitecture NewsThe Morpholio Project Launches Trace 2.0Architecture NewsProject locationAddress:Rochussenstraat 355, 3023 DL Rotterdam, The NetherlandsLocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Share Projects “COPY” Year:  Van Wijnen, Stolwijk Area:  1385 m² Area:  1385 m² Year Completion year of this architecture project Photographs The Netherlands ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/458491/het-buro-de-bovenkamer-krill-architecture-christian-muller-architects Clipboard Adviesbureau Van Dijke BV OR Else, Mark van der Bij CopyApartments, Restoration, Commercial Architecture•Rotterdam, The Netherlands 2012 Structural Engineer: 2012 CopyAbout this officeKrill ArchitectureOfficeFollowChristian Müller ArchitectsOfficeFollowProductsWoodBrick#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousingApartmentsRefurbishmentRestorationCommercial ArchitectureRotterdamHousingRefurbishmentResidentialRotterdamThe NetherlandsPublished on December 17, 2013Cite: “Het Buro De Bovenkamer / Krill Architecture + Christian Müller Architects” 17 Dec 2013. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPartitionsSkyfoldChoosing the Skyfold Wall for Your SpaceGlass3MGlass Finish – FASARA™ GeometricShower ColumnshansgroheShoulder ShowersPanels / Prefabricated AssembliesMorin Corp.Metal Wall Systems – ExposedStonesCosentinoSurfaces – Dekton® Stonika SeriesConcrete FloorsSikaIndustrial Floor CoatingsHanging LampsLouis PoulsenPendant Lights – KeglenDoorsSky-FrameInsulated Sliding Doors – Sky-Frame SlopeThermalSchöckMinimizing Thermal Bridges in BalconiesWindowspanoramah!®ah! Ultra MinimalistEnclosures / Double Skin FacadesAlucoilStructural Honeycomb Panels – LarcoreWork ChairsDynamobelWork Chair – SLAT 16More products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img read more